Heb ik een pensioengat?

Er zijn heel veel mensen die te maken krijgen met een pensioengat. Een pensioengat betekent simpelweg dat u na uw pensionering niet voldoende inkomsten heeft om echt van uw pensioen te kunnen genieten. Soms is het pensioengat dusdanig groot dat men er niet eens van rond kan komen. Gelukkig kan zo’n pensioengat ook vrij makkelijk gedicht worden. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende oorzaken van een pensioengat, en vertellen we wat u kunt doen om een pensioengat te dichten.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat kan vele oorzaken hebben. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor u op een rijtje gezet. Het kan uiteraard ook zo zijn dat uw pensioengat wordt veroorzaakt door een combinatie van onderstaande situaties.

  • Wordt er bij uw collectief pensioen een middelloonregeling gehanteerd?

Dan betekent dit dat uw pensioen op uw gemiddelde salaris wordt gebaseerd. De meeste mensen verdienen een hoger salaris aan het einde van hun carrière, maar omdat hun salaris dan gemiddeld wordt met wat ze eerder verdienden, daalt hun inkomen zodra ze met pensioen gaan. Dit kan een pensioengat veroorzaken.

  • Heeft u minder dan 40 jaar gewerkt?

Dan heeft u hierdoor waarschijnlijk te weinig pensioen opgebouwd.

  • Heeft u (veel) verschillende werkgevers gehad?

Dan moet u er rekening mee houden dat de pensioenregelingen per bedrijf en per branche vaak erg verschillen. Bij de overgang van de ene naar de andere werkgever heeft u 6 maanden de tijd om te beslissen of u uw opgebouwde pensioen wilt meenemen naar uw werkgever, of wilt laten staan. Het is hierbij van essentieel belang om goed uit te zoeken welke optie het meest voordelig voor u is. De verkeerde keuze kan namelijk makkelijk tot een pensioengat leiden.

  • Bent u gescheiden?

En heeft uw ex-partner recht op een gedeelte van uw pensioen? Ook dan kunt u met een pensioengat geconfronteerd worden.

  • Heeft u een jaar of langer in het buitenland gewoond?

Zolang u in het buitenland woont bouwt u geen AOW-rechten op. U kunt dan mogelijk een flink deel van uw AOW mislopen.

Wat kan ik doen om een pensioengat te dichten?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn er veel oorzaken voor het ontstaan van een pensioengat. Als u het vermoeden heeft dat u ook een pensioengat heeft, is het raadzaam om tijdig een pensioenadviseur in te schakelen. Hij of zij kan u inzicht geven in hoe uw pensioen er momenteel voor staat, en u adviseren over de maatregelen die u kunt nemen om uw pensioengat te dichten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om op de derde een individuele pensioenregeling af te sluiten, welke los staat van uw werk- en woonsituatie. Met het geld dat u daar opbouwt kunt u dan uw pensioengat dichten.

Ja, ik heb advies nodig over het dichten van mijn pensioengat!

Heeft u het vermoeden dat u een pensioengat heeft? En wilt u weten wat u kunt doen om straks toch voldoende inkomen te hebben? Laat u dan adviseren door een pensioenadviseur! Via onze website kunt u eenvoudig offertes aanvragen bij verschillende pensioenadviseurs in Eindhoven. Dit is geheel vrijblijvend!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?